Роль українців за кордоном у встановленні успішної України

3-го листопада Разом організували розмову-дискусії на тему “Роль закордонних українців у встановленні незалежної успішної України”. Приміщення ласкаво надали керівники наукового товариства імені Т. Шевченка у Нью-Йорку. На подію прийшло багато цікавих людей, адже в першій частині розмови брав участь сам Святослав Вакарчук. Модерувала розмову з Святославом член ради директорів Разом та член НТШ Оля Яричківська. Нижче подаємо найцікавіші цитати Святослава.

 

Декілька цікавих цитат від Слави Вакарчука:

«Френк Фукуяма на своїх зустрічах завжди наголошує, коли ми питаємо чому ви підтримуєте саме Україну, він каже, «на мою думку є дві країни – Туніс і Україна, доля яких є вирішальною зараз для майбутнього цивілізації взагалі».

 

Сама допомога усієї української діаспори, і в Америці, і в Канаді, і в країнах Європи, є беззаперечна і дуже велика. Як і політична підтримка (пікети та вплив на своїх конгресменів та політиків), так і моральна підтримка, яку не треба недооцінювати.

 

Освітня частина важлива. Не тільки наших українців треба привозити в Стенфорд, але і спонукати американських професорів приїхати до України і навчати там. На мою думку, найголовніше зараз це освічувати націю… або навіть – нам потрібна не освіченість, а просвітництво.

 

Найголовніше сьогодні – це створити певну надію і певну можливість для людей, які є в Україні, реалізувати себе у важливій справі.

 

Кожен, чи майже кожен українець задумувався так чи інакше про те, щоб виїхати з країни… сьогодні нe голод штовхає людей в імміграцію, а те, що вони відчувають стелю у власній самореалізації.»

 

  

 

 

В другій частині події член ради директорів Разом та член НТШ Люба Шипович модерувала розмову з Юлією Марушевською та Соломією Бобровською, які поділилися досвідом роботи в Одеській області. Ось найцікавіші цитати від Юлі і Соломії:

 

Юля: Недостатньо говорити до світових лідерів, недостатньо говорити в Генасамблеї, недостатньо говорити в ОБСЄ, недостатньо говорити зі світовими медіа, треба працювати в Україні, з українцями, всередині. Найбільший урок це те, що ніхто крім нас самих цю роботу не зробить.

 

Соломія: Щоб б я змінила? Змінила би правила гри. Не коли ти приймаєш їхні правила гри, а коли домовляєшся і розробляєш ті правила, які згідні з твоїми цінностями.

 

Юля: Для покращення державної служби потрібні професійні команди і краще фінансування. Потрібні люди більш готові до серйозної боротьби. Уявіть собі, протягом року-півтора ми просто шукали юристів, щоб писати нові законодавства, ми шукали людей на десятки позицій із зарплатами до сто-двісті доларів. Це смішно. Коли ви приходите туди, то там серйозне протистояння старого з новим. І старе не буде так легко поступатися.

 

Соломія: Сьогодні це питання лідерів, які показують власним прикладом, що можна так і не можна інакше.

 

Юля: Це час особистого лідерства і питання чи можемо ми надихнути та переконати людей, що вони самі можуть щось зробити. Щоб не просто була віра в когось, хто прийде і все змінить, а щоб кожен українець розумів, що я можу зробити такі-то дії і отримати такий-то результат. Тому що на одному лідері нікуди не доїдеш. Тобто кожен з нас повинен бути лідером для того, щоб ми могли рухатись вперед.

 

Соломія: Тут важливо ще, щоб люди не боялись. Бо ті з вас хто з невеличких районів, щоб не боялись щось зробити, щоб не думали, а що мені за це буде…

 

«Як надихнути закордонних українців і надалі допомагати Україні, коли звідти надходять невтішні новини»

 

Юля: Це особиста справа кожного. Але якщо про себе – якщо я відмовлюся від боротьби, мені просто буде скучно жити, не буде мотивації вставати зранку і рухатися. Я не повірю що Разом може втратити ентузіазм… питання в тому, як цей ентузіазм правильно застосовувати.

 

«Що може бути окрім фінансової допомоги?»
Соломія: У вас є унікальна можливість бачити наших чиновників у зовсім іншому світлі тут, і знаючи ваше завзяття, ваше вміння тролінгу і задавати певні питання, які ми не можемо задавати їм там в Україні, вам і задавати ці питання…

 

Також допомога хлопцям які ідуть на реабілітацію

 

Юля: Є одна річ, яка мені здається є вирішальною, це невідворотність покарання. Запрацює невідворотність покарання – запрацюють і реформи. Головний крок – це створення реального незалежного антикорупційного суду.

 

 

 

Фотографи: Славік Циганек  і Юля Городецька



/* */